Het doek valt..

Na de tweede wereldoorlog is het moeilijk om de groei vast te houden. Moeilijke tijden breken aan.

Het aantal werknemers is vlak na de oorlog in 1945 nog gestegen tot 74 echter het succes van daarvoor kan niet worden vastgehouden. Er vallen ontslagen en het medewerkers aantal is in 1950 gedaald naar 62 werknemers om vervolgens in 1952 nog verder te dalen naar 35.

Een koffieverpakking uit deze periode. Het merk "Biggelaar's" wordt gebruikt als afkorting van "Van den Biggelaar". Op de zijkant een Moriaantje op een tabaksblad dat koffieboontjes jongleert. Een beeldmerk dat vanaf dat moment altijd onderdeel uitmaakte van het verpakkingsontwerp.  

De toenmalige directie wordt volledig vervangen nadat ernstige beleidsfouten zijn geconstateerd. In deze periode trekt de familie Van den Biggelaar zich terug uit het oude familiebedrijf en wordt overgenomen door dhr. L.A.M. Raaijmaakers. Zijn zoon A.J.M. Raaijmaakers wordt benoemd tot directeur. Een reorganisatie volgt.

Eind 1952 begint er weer groei te komen in de onderneming en in 1961 wordt een pand naast de branderij aangeschaft en toegevoegd aan de gebouwen in de Kerkstraat. Na 30 jaar neemt Raaijmakers afscheid en wordt de NV verkocht aan de heer Ben M. Hillebrand. De intentie is om Biggelaar over de grenzen bekender te maken nadat er weer groei in het bedrijf was gekomen. Dit gold helaas niet voor de koffietak.

(1955 : vertegenwoordigers van Van den Biggelaar met links directeur Fons Raaijmaakers en eigenaar Louis Raaijmaakers. collectie A. van Helvoort-Raaijmaakers, Heerle)

Vanwege achterblijvende omzet in de koffietak en een brand in de koffiebranderij op 10 mei 1983 viel het doek voor Van den Biggelaar Koffie definitief. De rest voorraad ruwe koffie werd verkocht aan eerder genoemde firma AKET (Ambachtelijke Koffie En Thee) in Breda, de oude machines werden vernietigd en Van den Biggelaar Koffie hield op te bestaan. De geur van koffie was voorgoed uit Roosendaal verdwenen. Het bedrijf richt zich vanaf die tijd op de productie en het vermarkten van tabak onder de naam Biggelaar Tabak.

 

Inmiddels is het centrum van Roosendaal behoorlijk gegroeid. Een fabriek past niet meer in dit straatbeeld en bovendien is het gebouw ernstig verouderd. Daarom worden er in 1984 plannen gemaakt om te verhuizen. In 1986 wordt een bedrijfshal in Majoppeveld-Zuid in gebruik genomen. Het oude gebouw in de kerkstraat wordt gesloopt en maakt plaats voor een winkelcentrum met parkeergarage dat genoemd is naar de oude fabriek : De Biggelaar.

Ook de tabakstak overleeft niet in Roosendaal, zo blijkt in mei 2013. Nadat Biggelaar Tabak in september 2001 is overgenomen door de internationaal opererende Landewijck Group wordt in 2013 aangekondigd dat de vestiging in Roosendaal komt te verdwijnen inclusief alle arbeidsplaatsen.

Na 190 jaar houdt de onderneming in Roosendaal op te bestaan. De monsterbrander van Van den Biggelaar is een van de laatste overblijfselen van onze rijke koffiehistorie:

 

In 2013 is het plan ontstaan om Van den Biggelaar als koffiemerk, met respect voor de historie en passie voor het merk,  opnieuw op de markt te gaan brengen. Dit zal naar verwachting medio 2015 worden gerealiseerd. Houd de nieuwe website in de gaten: www.biggelaarkoffie.nl.