Koffiebranderij

Het melangeren en branden van de koffiebonen is de laatste fase in het proces van bes tot boon. Meer lezen >

Een koffiesoort is meestal samengesteld uit een mix van verschillende koffiesoorten, arabica en robusta vaak nog uit verschillende delen van de wereld. Dit gebeurt voor het brand proces en is een van de moeilijke taken van de koffiemelangeur. Koffie is in die zin vergelijkbaar met wijn: de oogst van bessen en druiven is ieder jaar anders van kwaliteit en de melangeur moet door het zoeken van de juiste verhouding in verschillende bonensoorten steeds weer dezelfde melanges zien samen te stellen als het jaar daarvoor.

In dat opzicht is koffie ook weer erg verschillend van wijn, bij wijn worden smaakverschillen bij dezelfde wijnsoort van verschillende jaren geaccepteerd, bij koffie niet. Een bepaalde koffiemelange van een koffiemerk moet steeds weer dezelfde smaak en constante kwaliteit hebben.

 

Het vaststellen van de juiste samenstelling vindt plaats op kleine proefbranders zodat een kleine hoeveelheid koffie gebrand en tegelijkertijd geproeft kan worden. Dit is een tijdrovende maar dankbare bezigheid.

 

Als de samenstelling van de melanges gereed zijn kan het brandproces gaan beginnen in de grote brander. Hier zijn verschillende methoden voor die elk weer voor en nadelen kennen. Een van de meest hoogwaardige methoden is het zogenaamde " slow roasting proces" dat de gebrande koffie een volle en rijke smaak geeft.

De koffiebonen zijn nu gereed voor verpakking of kunnen worden gemalen tot zetkoffie. Vanaf dit punt zijn er nog steeds veel factoren die van invloed zijn op de eindkwaliteit van het kopje koffie, cappuccino of espresso. Het onderhoud van de apparatuur waarmee het gezet wordt speelt een belangrijke rol maar ook andere elementen. Onder andere de afstelling van de maling, de temperatuur en kwaliteit van het water, de gebruikte druk bij espresso systemen (hoe hoger hoe beter) om maar enkele voorbeelden te noemen.