Productieproces

Na het plukken van de bonen begint het productieproces dat de verwerking tot groene koffiebonen als doel heeft. Meer lezen >

Hiervoor zijn twee methodieken gebruikelijk; de zogenaamde natte en droge methode. De droge methode is effectieve maar minder kwalitatieve methode die vaak gebruikt wordt in landen met een tekort aan water.

De rode bessen worden in een machine ontdaan van een schil waardoor er twee koffiebonen overblijven die nog omringd zijn door een schil, de zogenaamde hoornschil. Dit proces wordt vaak "pulpen" genoemd.

Na het pulpen worden de bonen in grote waterreservoirs gepompt waarin ze kunnen gisten (fermenteren). Het gisten is belangrijk om de laatste restjes vruchtvlees op natuurlijke wijze middels enzymen van de hoornschil te kunnen verwijderen. Nog belangrijker, het grootste gedeelte van de aroma's in de bonen worden tijdens dit proces bepaald.

Het wassen is de laatste handeling voordat de bonnen kunnen worden gedroogd. Dit gebeurt op grote vlakke betonnen of stenen oppervlakten. Het is essentieel dat de bonen regelmatig worden gedraaid om deze op de juiste manier te laten drogen. Het rotten van bonen door vocht moet op deze manier worden tegengegaan.

 De bonen zijn nu klaar voor de volgende stap in het proces.